Jadłospis

Poniedziałek 1.12.2025
Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, pasta z kiełbasy, pomidor, bawarka, herbata z cytrynąŚniadanie 2: marchewka w słupkach
Obiad: zupa czosnkowa na wywarze mięsno-warzywnym z grzankami i śmietaną (wywar– mięso, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy, śmietana) racuchy z jabłkiem, mandarynka, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek: rogal maślany z masłem, banan, kakao, herbata z cytryną
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9
Wtorek 2.12.2025
Śniadanie: chleb zabrzeski z masłem, chleb wieloziarnisty, ser żółty, rzodkiewka, słonecznik, herbata owocowaŚniadanie 2: pomarańcza
Obiad: krupnik na wywarze mięsno-warzywnym z zielona pietruszką (wywar– mięso, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy,)makaron rurka z filetem z kurczaka, brokułem w śmietanie 30%, jabłko, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek: budyń waniliowy (wyrób własny), kiwi, wafle deserowe, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 3, 7, 8, 9
Środa 3.12.2025
Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa, rzodkiewka, bawarka, herbata z cytryną
Śniadanie 2: jabłko
Obiad: zupa z kalarepy na wywarze mięsno-warzywnym ze śmietaną i ziemniakami (wywar– mięso, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy, buraki, śmietana) ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, jabłko, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek: wek z masłem, jajko gotowane, szczypiorek, kiełki, kawa z mlekiem, herbata z cytryną
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9
Czwartek 4.12.2025
Śniadanie: chleb zabrzeski z masłem, chleb graham, polędwica z indyka, płatki owsiane na mleku, sałata zielona, pomidor, herbata owocowa
Śniadanie 2: mus owocowy
Obiad: rosół na wywarze mięsno-warzywnym z zieloną pietruszką i makaronem literki (wywar-mięso, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy)pulpet wieprzowy w sosie własnym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, woda z cytryną i miętą
Podwieczorek: jogurt naturalny, musli, jabłko, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 8, 9
Piątek 5.12.2025
Śniadanie: chleb zabrzeski z masłem, chleb serwatkowy, pasta z makreli, papryka czerowna, kawa z mlekiem, herbata owocowaŚniadanie2: banan suszony
Obiad: zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem i śmietaną (wywar- mięso, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy ,śmietana) kasza manna na mleku z musem malinowym, jabłko, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek: ciasto łaciate (wypiek własny), gruszka, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9
WGLĄD DO UŻYWANYCH SKŁADNIKÓW I RECEPTUR POTRAW DOSTĘPNY U INTENDENTA.
Pieczywo mieszane: chleb zabrzeski, chleb serwatkowy na naturalnej serwatce, chleb kresowy na naturalnym zakwasie, z ziarnami, wek.
Woda mineralna bez ograniczeń.
Pieczywo mieszane: chleb zabrzeski, chleb serwatkowy na naturalnej serwatce, chleb kresowy na naturalnym zakwasie, z ziarnami, wek.
Woda mineralna bez ograniczeń.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
1. Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, kamut lub odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia.
13. Mięczaki i produkty pochodne.

