Jadłospis
Poniedziałek 9.09.2024
Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, polędwica z indyka, ogórek zielony, bawarka, herbata z cytrynąObiad: zupa z fasolki szparagowej żółtej na wywarze mięsno- warzywnym z śmietaną i ziemniakami ( wywar- mięso drobiowe, marchew, seler, cebula, pietruszka ,sól, pieprz, przyprawy, śmietana), ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, gruszka, kompot
Podwieczorek: wek z masłem, ser żółty, pomidor, kakao, herbata z cytryną
ALERGENY: 1, 6, 7, 9
Wtorek 10.09.2024
Śniadanie: chleb pełny kłos z masłem, chleb zabrzeski, ser biały, szczypiorek, rzodkiew, herbata owocowaObiad: zupa grysikowa na wywarze mięsno-warzywnym z zieloną pietruszką ( wywar-mięso drobiowe, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy), filet z kurczaka, makaron rurka, brokuł w śmietanie 30%, jabłko, woda z mięta i cytryną
Podwieczorek: budyń waniliowy (wyrób własny), talarki z błonnikiem, śliwka, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 8, 9, 11
Środa 11.09.2024
Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, kiełbaski wiedeńskie, ketchup, pomidor, bawarka, herbata z cytryną
Obiad: zupa z kalarepy na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami i śmiuetaną (wywar –mięso drobiowe, marchew, seler, cebula, sól, pieprz ,przyprawy, śmietana) ryba miruna, ziemniaki, surówka z kapusty białej, kompot
Podwieczorek: rogalik drożdżowy, jabłko, kakao, herbata z cytryną
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9
Czwartek 12.09.2024
Śniadanie: chleb kresowy z masłem, chleb zabrzeski, płatki kukurydziane na mleku, rzodkiew, kiełki brokuła, herbata owocowa
Obiad: bulion na wywarze mięsno -warzywnym z zieloną pietruszką i ryżem (wywar-mięso drobiowe, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy) pieczeń wieprzowa, buraki, ziemniaki, jabłko, woda z mięta i cytryną
Podwieczorek: serek waniliowy, gruszka, wafle tortowe, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 8, 9, 11
Piątek 13.09.2024
Śniadanie: chleb żytni z masłem, chleb zabrzeski, pasta z jaja i awokado, kawa z mlekiem, herbata owocowaObiad: zupa czosnkowa na wywarze mięsno - warzywnym ze śmietaną i grzankami (wywar- marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy, śmietana, ) makaron z masłem i cukrem, marchew w słupkach, kompot
Podwieczorek: banan, wafel ryżowy, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9
WGLĄD DO UŻYWANYCH SKŁADNIKÓW I RECEPTUR POTRAW DOSTĘPNY U INTENDENTA.
Pieczywo mieszane: chleb zabrzeski, chleb serwatkowy na naturalnej serwatce, chleb kresowy na naturalnym zakwasie, z ziarnami, wek.
Woda mineralna bez ograniczeń.
Pieczywo mieszane: chleb zabrzeski, chleb serwatkowy na naturalnej serwatce, chleb kresowy na naturalnym zakwasie, z ziarnami, wek.
Woda mineralna bez ograniczeń.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
1. Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, kamut lub odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia.
13. Mięczaki i produkty pochodne.