Jadłospis

Poniedziałek 22.04.2024

Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa , pomidor, bawarka, herbata z cytryną
Obiad: zupa z fasolki szparagowej żółtej na wywarze mięsno- warzywnym z śmietaną ( wywar- mięso drobiowe, marchew, seler, cebula, pietruszka ,sól, pieprz, przyprawy, śmietana), makaron świderki z białym serem, banan, kompot
Podwieczorek: rogal maślany z masłem, dżem niskosłodzony , gruszka, kakao, herbata z cytryną
ALERGENY: 1, 6, 7, 9

Wtorek 23.04.2024

Śniadanie: chleb żytni z masłem, chleb zabrzeski, ser biały, rzodkiew, szczypiorek, herbata owocowa
Obiad: rosół na wywarze mięsno-warzywnym z zieloną pietruszką i lanymi kluskami ( wywar-mięso drobiowe, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy) kasza bulgur, mięso wieprzowe duszone w sosie własnym, ogórki kiszone, woda z mięta i cytryną
Podwieczorek: budyń waniliowy(wyrób własny), mandarynka, talarki z błonnikiem, herbata
ALERGENY: 1, 3, 7, 8, 9

Środa 24.04.2024

Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony, ogórek zielony, bawarka, herbata z cytryną
Obiad: barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym z śmietaną i ziemniakami (wywar –mięso drobiowe, marchew, seler, cebula, sól, pieprz ,przyprawy, śmietana) ryż z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, jabłko, kompot
Podwieczorek: wek z masłem, ser żółty, kakao, papryka czerwona, herbata z cytryną
ALERGENY: 1, 6, 7, 9

Czwartek 25.04.2024

Śniadanie: chleb zabrzeski z masłem, chleb słonecznikowy, płatki kukurydziane z mlekiem, sałata zielona, pomidor, herbata owocowa
Obiad: rupnik na wywarze mięsno -warzywnym z zieloną pietruszką (wywar-mięso drobiowe, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy) podudzie duszone w ziołach, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, woda z mięta i cytryną
Podwieczorek: serek homogenizowany, gruszka ,herbata owocowa
ALERGENY: 1, 6, 7, 9

Piątek 26.04.2024

Śniadanie: chleb pełny kłos z masłem, chleb pszenno-żytni, pasta z jaj, rzodkiew, kiełki buraka, kawa z mlekiem, herbata owocowa
Obiad: zupa dyniowa na wywarze warzywnym z śmietaną i grzankami (wywar- marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy, śmietana, ) ryba w panierce, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot
Podwieczorek: biszkopt z porzeczką (wypiek własny), jabłko, herbata owocowa, mleko
ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9
WGLĄD DO UŻYWANYCH SKŁADNIKÓW I RECEPTUR POTRAW DOSTĘPNY U INTENDENTA.
Pieczywo mieszane: chleb zabrzeski, chleb serwatkowy na naturalnej serwatce, chleb kresowy na naturalnym zakwasie, z ziarnami, wek.
Woda mineralna bez ograniczeń.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
1. Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, kamut lub odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia.
13. Mięczaki i produkty pochodne.
Facebook
Facebook
Skip to content