Jadłospis

Poniedziałek 9.06.2025
Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, rzodkiew, bawarka, herbata z cytrynąŚniadanie 2: jabłko
Obiad: zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z śmietaną i ziemniakami (wywar –mięso marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy, śmietana), kasza manna z musem malinowym, marchew w słupkach, kompot
Podwieczorek: ciasto zebra(wypiek własny), arbuz, herbata z cytryną
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9
Wtorek 10.06.2025
Śniadanie: chleb zabrzeski z masłem, chleb kresowy, pasta z białego sera z rzodkiewką i szczypiorkiem, ogórek zielony, kawa z mlekiem, herbata owocowaŚniadanie 2: marchew w słupkach
Obiad: rosół na wywarze mięsno-warzywnym z zieloną pietruszką i ryżem (wywar –mięso marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy,) kotlet po syryjsku, ziemniaki, sałata lodowa z pomidorem ,woda z cytryna i miętą
Podwieczorek: budyń waniliowy(wyrób własny), truskawki, chrupki kukurydziane, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9
Środa 11.06.2025
Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa szynkowa, pomidor, słonecznik, bawarka, herbata z cytryną
Śniadanie 2: gruszka
Obiad: zupa z fasolki zielonej na wywarze mięsno-warzywnym z śmietaną (wywar –mięso marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy, śmietana) risotto z kurczakiem i warzywami w curry, jabłko, kompot
Podwieczorek: wek z masłem, ser żółty, papryka czerwona, kakao, herbata z cytryną
ALERGENY: 1, 6, 7, 9
Czwartek 12.06.2025
Śniadanie: chleb zabrzeski z masłem, chleb żytni z żurawiną, płatki owsiane na mleku, rzodkiew, pomidor, herbata owocowa
Śniadanie 2: pomarańcza
Obiad: krupnik na wywarze mięsno-warzywnym z zielona pietruszką (wywar –mięso marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy) pierogi z truskawkami, marchew w słupkach, woda z cytryna i miętą
Podwieczorek: koktajl porzeczkowy na maślance, herbatnik, arbuz, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 6, 7, 8, 9
Piątek 13.06.2025
Śniadanie: chleb zabrzeski z masłem, chleb graham , pasta z jaj i awokado, kiełki, cebulka zielona, kawa z mlekiem, herbata owocowaŚniadanie2: truskawka
Obiad: zupa z kalarepy na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami i śmietaną(wywar –mięso marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy ,śmietana) burger rybny, kasza bulgur, surówka z pory, kompot
Podwieczorek: serek homogenizowany ,banan, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9
WGLĄD DO UŻYWANYCH SKŁADNIKÓW I RECEPTUR POTRAW DOSTĘPNY U INTENDENTA.
Pieczywo mieszane: chleb zabrzeski, chleb serwatkowy na naturalnej serwatce, chleb kresowy na naturalnym zakwasie, z ziarnami, wek.
Woda mineralna bez ograniczeń.
Pieczywo mieszane: chleb zabrzeski, chleb serwatkowy na naturalnej serwatce, chleb kresowy na naturalnym zakwasie, z ziarnami, wek.
Woda mineralna bez ograniczeń.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
1. Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, kamut lub odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia.
13. Mięczaki i produkty pochodne.
