Jadłospis

Poniedziałek 17.11.2025
Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, pomidor, bawarka, herbata z cytrynąŚniadanie 2: gruszka
Obiad: zupa dyniowa na wywarze mięsno-warzywnym z groszkiem ptysiowym (wywar –mięso, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy, dynia), łazanki, jabłko, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek: bułka paryska z serem białym, rzodkiewka, kiełki, kakao, herbata z cytryną
ALERGENY: 1, 6, 7, 9
Wtorek 18.11.2025
Śniadanie: chleb zabrzeski z masłem, chleb kresowy, ser żółty, papryka czerwona, herbata owocowaŚniadanie 2: banan
Obiad: zupa grysikowa na wywarze mięsno-warzywnym z zielona pietruszką (wywar –mięso, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy,) podudzie z kurczaka duszone w ziołach, ziemniaki, surówka z selera, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek: babka cytrynowa (wypiek własny), gruszka, mleko, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
Środa 19.11.2025
Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem ,polędwica z indyka, ogórek zielony, bawarka, herbata z cytryną
Śniadanie 2: jabłko
Obiad: barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym ze śmietaną i ziemniakami (wywar –mięso, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy, buraki, śmietana) ryż z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, marchew w słupkach, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek: rogal maślany z masłem, dżem niskosłodzony, mandarynka, kakao, herbata z cytryną
ALERGENY: 1, 6, 7, 9
Czwartek 20.11.2025
Śniadanie: chleb zabrzeski z masłem, chleb żytni z żurawiną, płatki orkiszowe z mlekiem, pomidor, rukola, herbata owocowa
Śniadanie 2: marchew w słupkach
Obiad: bulion na wywarze mięsno-warzywnym z zieloną pietruszką i makaronem gwiazdki (wywar-mięso, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy)klops w sosie śmietanowym, kasza jaglana, brokuł gotowany, woda z cytryną i miętą
Podwieczorek: chleb z masłem, polędwica drobiowa, ogórek, kawa z mlekiem, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9
Piątek 21.11.2025
Śniadanie: chleb zabrzeski z masłem, chleb pełny kłos, pasta z jaj, papryka czerwona, kawa z mlekiem, herbata owocowaŚniadanie2: rzodkiewka
Obiad: zupa z zielonego groszku na wywarze mięsno-warzywnym z grzankami (wywar-mięso, marchew, seler, cebula, sól, pieprz, przyprawy ,groszek) ryba w cieście, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek: jogurt owocowy, ciastko zbożowe, pomarańcza, herbata owocowa
ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 8, 9
WGLĄD DO UŻYWANYCH SKŁADNIKÓW I RECEPTUR POTRAW DOSTĘPNY U INTENDENTA.
Pieczywo mieszane: chleb zabrzeski, chleb serwatkowy na naturalnej serwatce, chleb kresowy na naturalnym zakwasie, z ziarnami, wek.
Woda mineralna bez ograniczeń.
Pieczywo mieszane: chleb zabrzeski, chleb serwatkowy na naturalnej serwatce, chleb kresowy na naturalnym zakwasie, z ziarnami, wek.
Woda mineralna bez ograniczeń.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
1. Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, kamut lub odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia.
13. Mięczaki i produkty pochodne.

